Vælg en side

KRISE-hvad kan jeg selv gøreDit liv og din udvikling er dit ansvar, hvad andre gør er deres ansvar. Hvis du lader dig følelsesmæssigt gå på af det der sker i verden, er det du gør, at lade “verden” og andre mennesker afgøre hvilke beslutninger du tager, eller sagt på en anden måde, da tager du ikke dine egne beslutninger.

Søren Egstrup – januar 2009

Hvorfor skriver du denne bog, spurgte jeg mig selv, da jeg var næsten færdig? Af den simple grund at jeg har noget på hjertet, som jeg mener andre kan få glæde af.

Så lige med ét stod det klart for mig, at alle mine umiddelbare tanker og dét der optager mig i øjeblikket måtte ud.

Jeg var indtil for 6 måneder siden (sommeren 2008) ikke fuldstændig bevidst om hvordan disse universets energier og kræfter virkelig hænger sammen. Og dog har jeg siden mine teenageår haft noget inden i mig, som konstant erindrede mig om at verden og universet fungerede helt og totalt anderledes end den opfattelse jeg havde fået. Det kan bedst beskrives som en splint der konstant nagede  inden i mig. Jeg var altid i opposition til spørgsmål omkring hvordan livet burde forme sig, hvorfor der er krige, hvorfor vi spiser medicin, hvorfor nogen mennesker er besat af magt, hvorfor vi ikke bare kan leve lykkeligt alle sammen, samt meget andet. Mit eget dilemma var, at jeg ikke kunne forklare hvorfor jeg var i opposition, og der skulle gå ca. 35 år før alt med ét faldt på plads for mig, og jeg fuldstændig forstod hvordan alt hænger sammen.

Kapitel 1 | Hvem kender du som taler om krise hele tiden?

Menneskesindet er en fantastisk indretning, nogen vil sige at sindet er en del af hjernen. Nogen vil sige at sindet er en del af den måde hvorpå du tænker. Og andre igen vil sige, at sindet er den måde som du ser dig selv på. Måske har du en helt anden opfattelse af sindet.

Krise er en underlig “størrelse” for hvem har “opfundet” en krisen hvis den da er opfundet. Eller er det sådan at en krise “bare” opstår ligesom en ukrudtsplante der skyder op af jorden uden at du har bedt om det.

Ethvert menneske i den vestlige del af verden – som i dag dækker det meste at jorden – er gjort af det de tror på, og denne tro er sammensat af hvad de har hørt fra familie, venner, arbejds-kollegaer, politikere, skolelærere, præster, nyhedsværter, tv-serier, film, dokumentarudsendelser osv. gennem hele deres liv.

Din tro på verden, er summen af hvad du har hørt gennem tiden. Alt er lagret, intet er glemt, også selv om du går rundt i den tro, at du kun husker det du vil huske, så er alt hvad du nogensinde har hørt, set, følt eller på anden måde oplevet gemt i din hukommelse.

Måske er tiden inde til at du udfordrer din tro, for at finde ud af om den tro du bærer rundt på også er virkelig.

Virkelighed:

 • Er det du tror på virkeligt
 • Er din overbevisning virkelig
 • Er din tanker virkelige

Dine tanker som du har mange tusind flere af end du overhovedet kan nå at opfatte eller kontrollere, er de virkelige? Giver de overhovedet nogen mening eller opfatter du blot tankerne som en strøm af impulser. Opfatter du tankerne som noget der bare er der hele tiden? Og som du også forventer hele tiden skal være der? For ellers ville du jo ikke kunne tænke – er det sådan du tænker?

Dine tanker ER ingen andres end dine egne.

Vær derfor opmærksom på hvem du giver lov til at “optage” plads inde i dit hoved.

Kender du mennesker som går med en forestilling om hvad andre tænker og mener er rigtigt, og som så derfor forsøger at efterleve andres meninger og forventninger? Det der mange gange kommer ud af at leve andres forventninger er, at ens selvtillid bliver næsten ikke eksisterende og man kan have svært ved at handle ud fra hvad man fornemmer dybt inde fra sig selv.

Hvis du er en af dem som lader andre mennesker påvirke den måde hvorpå du lever dit liv, den måde du handler og reagerer på, vil jeg komme med eksempler senere i bogen, på hvordan du kan ændre dette.

Når du ser rundt på din omgangskreds, kunne det så tænkes, at en person, som du betragter som en ven, i virkeligheden er din værste fjende, fordi han eller hun påvirker dit sind i negativ retning?

Efter hvilke regler afgøre du, hvem der hjælper dig og hvem der skader dig?

Er din nære omgangskreds dig mentalt overlegen eller mentalt underlegen?

Langt de fleste mennesker er mere bekymrede omkring at blive accepteret, end at være tro mod sig selv.

Når mennesker (for)dømmer andre, definerer de ikke den de fordømmer, de definerer sig selv, som en der mener at have ret til at (for)dømme andre.

Kapitel 2 | Hvem har ansvaret for en krise?

Hvis vi åbner for nyhederne, hvad tales der så rigtig meget om? Der tales om hvordan krisen nu igen er årsag til at et firma har måtte fyre en masse af deres medarbejdere.

Hvis vi åbner for tv avisen, hvad tales der så om? Der tales om at indtjeningen er negativ i dette ellers så succesfulde firma, og oplæseren beskriver i detaljer, at firmaet nok snart kommer til at afskedige nogen af deres medarbejdere.

Hvis vi åbner for de regionale nyheder, hvad hører vi så? Vi hører oplæseren tale om mindre lokale virksomheder der har tomme ordre bøger, firmaer der har svært ved at “overleve” og måske ikke ”klarer” den.

Hvis vi hører til en af dem som hver dag tager toget, kan vi altid finde gratis aviserne på alle stationer, og vi tager næsten alle lige avisen med. Hvad læser vi når vi åbner avisen eller blot læser på forsiden? Vi får smidt ord med store typer lige i ansigtet, som omtaler krise, på den ene eller anden måde. Vi kan læse historierne, som vi aftenen før hørte om i nyhederne, vi ser omtale af samme krise historier som nyhedsoplæseren fra tv avisen fortalte os, og vi kan læse mindre artikler om de lokale kriser som blev omtalt i de regionale nyheder.

Hos DR kan vi alle lige få de sidste nyheder kl.12 og kl.15 i form af DR update og igen lidt senere kl.18:30 og kl.21:00

Hertil kan vi så lægge et utal af nyheds udsendelser fra DR radio’s programmer, samt et endnu større antal af nyheds ”break” fra alle vores danske lokale radiostationer, som sender nyheder mange gange hver time.

Jeg forsøgte at finde ud af hvor mange danske lokale radiostationer der findes som sender nyheder løbende, men jeg måtte konkludere at antallet bare var stort.

Hos TV2 kan jeg lige nu imens jeg skriver dette tælle seks nyheds udsendelser om dagen. Den første starter kl. 6:00 og den sidste starter kl. 22:45. Dertil skal lægges den nyhedsstribe der kører nederst på skærmen i nogle af TV2’s andre udsendelser.

De ”gamle” formiddags aviser som i dag udkommer om morgenen sammen med de gamle morgenaviser står selvfølgelig ikke tilbage for at bringe deres part af nyhederne og med deres ”spisesedler” som hænger udenfor enhver kiosk m.m..

Det giver os endnu en rig lejlighed for lige at få overskriften på dagens hovednyheder.

Jeg påstår ikke at medierne har ansvaret for krisen, men ved hele tiden at tale om kriser på den ene eller anden måde, er det medierne der er årsagen til at det kommer så vidt.

Hovedansvaret ligger hos os selv, og det er os selv der nu afgører hvilken vej vi skal. Skal vi dybere ned i endnu mere krise, eller skal vi vende denne krise til mere lykkelig fremtid.

Kapitel 3 | Repetition af ord og sætninger.

Efter at have studeret forskellige religioner og ”lærer” står det klart for mig, at de alle har en form for repetition af mantra, bestemte ord eller sætninger, som gentages.

Se på indianerne i det gamle Amerika. De dansede regndans i tørketider med en forvisning om, at guderne ville bringe dem regnvand. Eller tror du de gjorde det for sjov!

Alle steder hvor der udøves magt finder man repetitioner af ord og sætninger. Det er samme teknik som Hitler brugte til at få en hel befolkning til at tro at Tyskland skulle være herrefolket, og dermed få dem til at angribe hele verden for at vinde denne som herre-dømme.

Hitler vidste, at han ved at lave kampagner ud over hele landet i form af avisartikler, billeder, slogans fra radioen

– et folk, et rige, en leder – kunne manipulere befolkningen til at tro, at dette var sandheden. Så over  hele landet hørtes – i dag ejer vi Tyskland, i morgen hele verden – også stemmerne fra Tysklands ungdom hørtes dagligt, med de samme profetier om Tysklands verdens-herredømme.

Det er stærke kræfter der kommer i spil når de samme ord eller sætninger gentages tilstrækkelig mange gange.

Vi ser samme effekt i sportens verden, når f.eks. et håndboldhold er ved at tabe en kamp. Mange gange ser vi, at holdet der ser ud til at være håbløst bagud pludselig får en usynlig idé om at de virkelig kan vende kampen og vinde, også vinder.

Repetition med en golfkølle:

Det siges at Tiger Woods forældre  gjorde sig stor umage med at deres nyfødte søn altid var i nærheden af en golfkølle – kan det give dig stof til eftertanke?

Et lille eksperiment du nemt selv kan udføre. Find en håndfuld småsten, anbring dig selv omkring 10 meter fra et træ med en tykkelse på ca. 20 cm. Kast nu stenene og læg mærke til hvor du rammer. Forsøg derefter at fokusere på træet og se for dig at stenen du kaster rammer træet. Når du først har forestillet dig at stenen rammer træet før du virkelig kaster, vil du snart opdage, at når du virkelig kaster, rammer du også. Det eneste der skal til er at du tror på det.

Kapitel 4 | Hvad kan jeg selv gøre?

Du har hørt det før!

 • Tænk positivt, så bliver alt i dit liv meget bedre.
 • Vi skal se lidt på det her.

For hvad er at tænke positivt?

 • Er det når du tænker godt om dine børn, familie og venner?
 • Er det når du altid er og føler dig optimistisk og ingen nogen-sinde kan “skyde” igennem dig?
 • Er det når du føler dig glad hele dagen eller hele livet igennem?
 • Er det når mennesker omkring dig får dig til at føle dig glad?
 • Er det når mennesker omkring dig altid siger noget positivt til dig?
 • Er det når du vågner om morgenen og er glad?

Livet bringer os konstant en masse udfordringer, nogen af udfordringerne er du glad for, mens andre af udfordringerne ville du helst have været foruden. Men når det kommer til livets udfordringer, er der en ting som der er meget vigtig, forsøg aldrig at fornægte udfordringerne. Modtag dem med åbent hjerte, lige meget hvor umulige udfordringerne ser ud ved første øjekast.

Hvis du åbenhjertet modtager alle udfordringer, og du er villig til at lære af de fejl du kommer til at foretage dig, vil du fremover kun opleve fremgang på alle områder i dit liv.

Kan du huske det tidspunkt da dit første barn kom til verden, dette tidspunkt som forvandlede dig! Forvandlede dig fra at kun tænke på dig selv, til kun at tænke på dit barn.

En ændring, som de fleste mennesker – jeg selv inklusiv – slet ikke kan forstille sig, med mindre de selv har oplevet det.

Denne forvandling så at sige, fra at selv være det vigtigste i ens liv til at ens barn pludselig er det vigtigste, slår benene væk under mange som en wau oplevelse på en meget positiv måde.

På samme måde som denne forvandling skete, da du fik dit første barn, på samme måde kan du også forvandle din nuværende tro på, hvad du tror der er muligt, til at skabe den tro, at alt er muligt.

Det essentielle i erkendelsen af denne fundamentale sandhed er at alt er muligt.

Hvad er kærlighed?

I praksis anerkender vi ikke fuldt ud, at folk er anderledes end os selv.

Vi er fast opsat på at lave om på hinanden. Vi frustreres, vi stritter imod, og vi afviser hinandens forskelligheder. Vi forlanger, at menneskene i vores liv føler, tænker og opfører sig, som vi ville gøre det. Og når de reagerer anderledes, hænger vi dem ud for det eller underkender dem; vi forsøger at »ordne« dem, når de i virkeligheden har brug for forståelse og opbakning; vi forsøger at forbedre dem, når de i virkeligheden har brug for accept, værdsættelse og tillid.

Vi beklager os og siger; at hvis de bare ændrede sig, kunne vi elske dem; hvis de bare var enige, kunne vi elske dem; hvis de bare følte, som vi gør, kunne vi elske dem; hvis de bare gjorde, hvad vi bad dem om, kunne vi elske dem.

Er det kærlighed, at få andre mennesker til at indordne sig? Nej.

Hvad er så kærlighed?

Er det kærlighed kun at acceptere og værdsætte en person, når han eller hun lever op til vores forventninger?

Er det kærlighed at ændre en person til at være det, vi vil have, frem for det, de vælger at være?

Er det kærlighed at holde af, eller stole på en person, fordi han eller hun tænker og føler, ligesom vi selv gør?

Det er i hvert fald heller ikke kærlighed.

Det kan føles som kærlighed for giveren, men ikke for modtageren. Virkelig kærlighed er betingelsesløs. Den kræver ikke, men bekræfter og værdsætter. Betingelsesløs kærlighed er ikke mulig uden anerkendelse og accept af vore forskelle. Så længe vi fejlagtigt tror, at det ville være bedre for vores kære, hvis han eller hun tænkte, følte og opførte sig som vi selv gør, støder sand kærlighed mod forhindringer.

Når først det går op for os, at mennesker ikke blot er forskellige, men at det også er meningen, at de skal være forskellige, begynder forhindringerne på vejen til sand kærlighed at forsvinde.

Hvor ofte hører vi ikke udtryk som:

 • Jeg bliver træt bare ved tanken
 • Bare tanken om, at jeg skal derud i aften
 • Mine tænder løber i vand bare ved tanken om mad

Tænker vi dybere over, hvordan vi egentlig påvirker os selv tankemæssigt i det daglige?

 • Tanker er ikke toldfrie!
 • Tanker er elektriske impulser, der forplanter sig fysisk og humørmæssigt!
 • Positiv tænkning skaber lethed og giver energi.
 • Negativ tænkning derimod, skaber det modsatte.

Jo mere man fokuserer på det man ikke synes om, som værende et irritationsmoment, jo mere næring giver man det tankemæssigt, og jo mere tager det overhånd!

Derfor, vær overbærende overfor nuværende tanker, følelser og sindsstemninger, og hav så ellers en positiv forventning til, at det bliver lette og lyse tanker du huser.

Tænk: Skidt med som jeg har det lige nu – jeg glæder mig til sådan som jeg får det.

Livet opleves via kontraster: mørke – lys, kulde – varme, nat – dag, vinter – sommer osv…

Var der ingen kontraster – var der ingen oplevelser.

Opfat livets udfordringer som en læreproces, der beriger dig erfaringsmæssigt samt følelses- og intelligensmæssigt, til gavn og glæde for helheden og for din videre udvikling.

Mennesket tænker i snit 65.000 tanker om dagen, 95 procent af disse tanker, tænkte vi også i går, og i forgårs, og dagen før i forgårs, og så videre

 • Vær opmærksom på dine tanker – for dine tanker bliver til ord.
 • Vær opmærksom på dine ord – for dine ord bliver til handlinger.
 • Vær opmærksom på dine handlinger – for dine handlinger bliver til vaner.
 • Vær opmærksom på dine vaner – for dine vaner bliver til din personlighed.
 • Vær opmærksom på din personlighed – for din personlighed bliver din skæbne.

Et digt jeg holder af (kender ikke oprindelsen)

Dagen i dag er en mærkelig dag, den er din.

Dagen i går slap ud af dine hænder, den kan ikke få andet indhold, end du allerede har givet den.

Dagen i morgen har du ikke noget løfte på.

Men dagen i dag har du, det er det eneste du kan være helt sikker på.

Den kan du fylde med hvad du vil.

Benyt dig af det.

I dag kan du glæde et menneske.

I dag kan du hjælpe en anden.

I dag kan du leve sådan, at nogen måske   …i aften takker for at netop du er til.

Lever vi alle i fortiden?

De fleste mennesker kigger på deres fortid, når de kigger på sig selv eller skal beskrive sig selv, og siger; det er den jeg er.

Men det er efter min opfattelse meget forkert, for det er ikke den du er, det er den du var.

Et eksempel: Forestil dig, du ikke har den krop du har, eller din krop ikke er i den fysiske stand som du godt kunne tænke dig. Det er ikke den du er lige nu, eller den du ønsker at være, det er resultatet af fortiden.

Buddha:  ”Alt det vi er, er resultatet af hvad vi har tænkt.”

Om at være begejstret.

Det er sommeren 2007. Jeg træder ind i en legetøjs butik i Gilleleje sammen med min datter. Vi går lidt rundt og jeg får øje på en nydelig dame som kigger ned på gulvet, hvor hendes barnebarn sidder med et stykke legetøj i den ene hånd og en mobiltelefon i den anden hånd, alt imens hun ivrigt snakker i telefonen med sin mor. Pigen er meget ivrig, beskriver levende og med mange ord  legetøjet, som hun holder i hånden.

Jeg kigger på pigen og ser derefter hen på mormor (jeg tror det er mormor) og jeg får sagt noget om glæden ved en legetøjsbutik, hvorefter mormors svar til mig er: ”Det er så vigtigt at kunne blive begejstret”.

Disse ord ”Det er så vigtigt at kunne blive begejstret” er bare så rigtige, og nogle man glemmer i en travl dagligdag.

Livet handler om valg. Har du igennem dit liv omgivet dig med NEGATIVE mennesker, som siger:

Du kan ikke.

 • Lad være med at tro du kan!
 • Ingen har nogen sinde gjort det før.
 • Du har ikke den rigtige uddannelse.
 • ….så har de mennesker været med til at nedbryde dig!

Hver morgen når du vågner har du 2 muligheder:

 • Du kan VÆLGE at være i dårligt humør
 • Du kan VÆLGE at være i godt humør

Hver gang noget dårligt sker, har du 2 muligheder:

 • Du kan “lege” offer
 • Du kan lære af det

Hver gang nogen beklager sig eller klager til dig:

 • Du kan acceptere deres klage (beklagelse)
 • Du kan tage de positive dele af livet og fremhæve dem

Livet handler om VALG – Hvad vælger du?

Det er dit valg hvordan du vælger at reagere på andre mennesker og på deres handlinger.

Jeg hørte engang en historie om en 92-årig dame, stolt, altid fuldt påklædt hver morgen kl. 8:00, altid med håret sat og make-uppen lagt perfekt, selv om hun var fuldstændig blind.

En dag flyttes hun til et plejehjem, da hendes mand gennem 70 år fornylig er død, hvilket gør flytningen nødvendig.

Da hun har ventet adskillige timer i foyeren på dette plejehjem, smiler hun sødt, da hun får fortalt at hendes værelse nu er klart.

Imens hun med støtte fra sit gangstativ bevæger sig mod elevatoren, får hun beskrevet værelset i detaljer af sygeplejersken. ”Jeg elsker allerede mit nye værelse”, udtrykker hun med en begejstring som en 8-årig, der netop har fået en lille hundehvalp. Sygeplejersken svarer: ”Fru. Andersen, De har ikke engang set værelset endnu, bare vent”.

”Det har intet at gøre med det”, udtrykker Fru Andersen. ”Lykke er noget man bestemmer sig for, forud for tiden, ligegyldigt om jeg synes om mit værelse eller ikke. Det kommer ikke an på hvordan møblerne er arrangeret eller hvordan gardinerne er, det kommer an på hvordan jeg arrangerer mit sind”.

Kapitel 5 | Succes eller tryghed.

Hvad er det der gør, at én person får succes og en anden får fiasko!

Hvad tænker andre mennesker om mig.

…er det noget der optager dine tanker? I så fald har du her en afgørende faktor.

De fleste mennesker er slet ikke klar over hvad de mangler for at opnå succes. Hele deres fortid er overskygget af hvad andre mennesker har ment. I så fald har du her en afgørende faktor.

Lad os kigge lidt på denne lignelse, sagt af Platon.

Platon opfordrer os til at forestille os en underjordisk hule, hvorfra der fører en gang op til dagslyset.

For enden af hulen sidder nogle mennesker, der siden barndommen har været lænket til deres pladser, og som derfor ikke ved noget om, at der findes en verden udenfor hulen.

Oven i købet er deres hoveder fastspændt, så de kun kan se i én retning, nemlig hen mod hulens endevæg.

Et godt stykke bag dem er der opført en mur tværs over gangen, og mellem muren og udgangen brænder der en ild. Endvidere må vi forestille os, at der mellem muren og bålet befinder sig en tværvej, hvor forbipasserende medbringer forskellige figurer og redskaber.

Idet figurerne og redskaberne rager op over muren, kastes der skygger hen på hulens endevæg, så fangerne i hulens bund hele tiden ser forskellige billeder der kommer og går.

Da fangerne ikke ved bedre, antager de, at skyggerne er hele virkeligheden, og når fangerne taler sammen, er det om disse skygger de taler.

Platon hævder nu, at fangernes liv svarer meget godt til den måde, hvorpå de fleste af os lever. De fleste af os lever sådan som “man” har for vane at gøre det, og vores “meninger” er sjældent noget vi selv har tilegnet os, men derimod nogle “man” sædvanligvis har.

Normalt spørger vi ikke om disse “meninger” svarer til virkeligheden (figurerne og redskaberne bag muren). Typisk har vi det ligesom fangerne, der end ikke er i stand til at skelne mellem skyggerne og virkeligheden.

…dette fik mig til at tænkte på nogen mennesker fra min egen omgangskreds, som lever isoleret (set fra min verden) og sjældent kommer ud blandt andre mennesker. De får al deres information via fjernsyn og aviser, og det bliver således deres “virkelighed”.

Dette må jeg lægge øre til hver gang jeg besøger dem. De kan kun tale om hvad der nu er sket i fjernsynet (deres virkelighed) …og om det underlige i, at jeg ikke har set disse udsendelser.

De føler sig trygge i deres verden, men har fuldstændig glemt, at der uden for deres egen dør er en verden med liv, og virkelighed. Denne “virkelighed” som disse mennesker lever i, er en virkelighed hvorfra de tager deres holdninger til f.eks. udlændinge, alkohol, spisevaner, politik osv. De gør som “man” gør, de har de meninger, som “man” har og som forventes.

Som du kan læse af Platons historie søger mennesker trygheden, også selv om den er falsk. Her bør du spørge dig selv om, hvad er virkelighed / sandhed og hvad er illusion / falsk.

Frygten for kritik berøver ens initiativ, ødelægger ens fantasi, begrænser ens individualitet, stjæler ens selvtillid og skader én på hundrede andre måder. Forældre gør ofte deres børn ubodelig skade ved at kritisere dem.

Kritik er den eneste form for tjeneste, som alle er utrolig ivrige efter at gøre hinanden. Alle har et lager som de deler gratis ud af, uden at man behøver at bede dem om det. Ens nærmeste familie er ofte de værste. Det burde betragtes som en forbrydelse – og er i realiteten en af de værste forbrydelser man kan begå – hvis man som forældre opbygger mindreværdskomplekser i et barns sind med unødvendig kritik.

Der er utrolig mange mennesker der gifter sig med den forkerte, men bliver i ægteskabet og lever et elendigt liv, fordi de er bange for den kritik, der måske bliver resultatet hvis de retter fejlen.

Millioner af mennesker gør ikke senere noget for at rette op på deres mangelfulde skolekundskaber, fordi de er bange for …kritik.

Utallige mennesker – både unge, gamle mænd og kvinder lader deres slægtninge ødelægge deres liv i pligtens hellige navn, fordi de er bange for …kritik.

Pligten kræver aldrig at man skal lade andre ødelægge sine ambitioner og fratage én retten til at leve sit eget liv på sin egen måde.

Der er alt for mange der ikke vil sætte sig høje mål eller ligefrem undlader at vælge en karriere, fordi de er bange for kritik fra slægtninge og venner, som for eksempel siger: Lad være med at stile så højt, folk vil tro du er skør.

Kapitel 6 | Er der et formål med krisen?
(et spørgsmål til læseren)

1929 Wall Street. Krakket nåede sit højdepunkt tirsdag d.29. Oktober (sorte tirsdag). Om torsdagen gik pengestærke investorer ind og købte store mængder blue chips-aktier for at stoppe faldet.  Dette havde stoppet panikken i 1907. Men denne gang fortsatte panikken til mandag hvor Jones index’et faldt 13%. Aktierne faldt yderligere 12% og i samtlige stater brød økonomien sammen. Dette er historiens største børsfald. Der gik 25 år inden indexet igen var oppe på niveauet fra før krakket.

Kan vi i dag se tilbage på dette og spørge os selv hvad formålet var med krakket? Det kan vi, men det giver ingen mening, for det var ikke krakket der førte til depressionen, men depressionen der førte til krakket.

Rigtig mange mennesker har noget de virkelig ønsker at gøre, de taler meget om det til alle mennesker, og de ønsker virkelig at gøre det – men de gør det bare aldrig – hvorfor? … Nu er det tid til at spørge dig selv.

Tidligere i dag talte jeg med en gammel ven omkring et problem som min ven har i sit liv.  Min ven har igennem de sidste 40 år mere eller mindre stået på pinde for sin mor.

Min ven er den yngste ud af en børneflok på fire, en efternøler måske, og byrden – at passe på mor – har altid ligget på min vens skuldre, set fra min vens synspunkt. Min vens søskende har ”bare” sagt fra, hvis de ikke havde tid til at se til deres fælles mor, eller sagt fra, hvis de ikke havde tid eller lyst til at have hende på besøg juleaften eller lignende. Dette har for min ven betydet at ”opgaven” således, når de andre søskende sagde fra, lå på min vens skuldre.

Opgaven er altid blevet løftet af min ven, dog med beklagelse om, at de andre sjældent tager del i opgaven, som går ud på at være der for deres fælles mor. Derfor er en jul eller et nytår alene sammen med mor ikke ukendt for min ven, hvis mor forresten i dag er over 90 år.

Jeg skriver dette fordi jeg netop har talt med min ven, der sagde til mig: ”Jeg får først fred i min liv, når mor ikke er her mere”. Jeg husker nu tilbage til dengang før min vens mor kom på plejehjem. Dengang sagde min ven: ”Det er ved at tage livet af mig dette med at jeg altid skal være der for min mor. Jeg skal gøre alt for hende, og gør jeg det ikke, græder hun”.

Min ven satte dengang alle sejl til for at få sin mor på plejehjem, for som hun sagde dengang: ”Så kan jeg få fred”. Det lykkedes min ven at få sin mor på plejehjem, endda det eneste plejehjem som min vens mor ville bo på. Og da det endelig var besluttet, begyndte min ven at sige til sig selv: ”Nu får jeg snart fred”. Har det så hjulpet nu flere år efter? Nej, det er kun blevet værre.

Nu er spørgsmålet, hvorfor?

Det kan være værd at huske, at mennesker der ikke forstår hvilke kræfter vi har med at gøre, vil sige at dette er noget sludder.

Husk tilbage til dine historietimer, tænk på Europa på Christoffer Columbus’ tid, hvor mennesker kom i fængsel for at påstå at jorden var rund. I dag når vi går længere tilbage i historien, ved vi at tidligere troede man på at jorden var rund. Men igen, det er alt sammen afhængigt af hvad omgivelserne tro på eller begynder at tro på.

Kapitel 7 | Det hele starter med dig.

Hvis du nu efter at have læst denne e-bog selv ønsker at gøre noget, så start nu. Men vid at dette er en proces og at denne proces tager tid at udvikle. Der findes ikke en kontakt du lige trykker på og så er du ændret og 100% i stand til at tiltrække positive ting ind i dit liv. Du må indstille dig på, at dette er en proces.

Vid dog at når processen først er i gang, begynder du langsomt at åbne for et bredere perspektiv i dit liv.

Alle er vi et produkt af vores opvækst med en tro på hvad der er muligt og hvad der ikke er muligt.

Tænk tilbage på din barndom, tænk på noget af det du har hørt fra din mor eller far, tænk på noget af det du har hørt igen og igen. Spørg så dig selv – når du har fundet en bestemt sætning fra din barndom – er dette sandheden?

Fra min barndom er en af de historier jeg hørte om og om igen:

Du må ikke gå i vandet lige efter du har spist.

De forældre der startede denne historie, var de forældre der ønskede at tage en lur lige efter de have spist. Derfor fortalte de deres børn, at de ikke måtte gå i vandet før 30 minutter efter de havde spist, for ellers ville de få mavekrampe og drukne.

Men ved du hvad, det er en løgn, og der er sikkert mange der læser dette og siger, men det er da sandt, at man ikke må gå i vandet lige efter man har spist.

Hvis du tror på at dette er sandt, er det simpelthen på grund af at et menneske som du respekterer og elsker fortalte dig det.

Mange af os har sikker hørt vores forældre sige: Forvent ikke meget af livet, du bliver bare skuffet.

Mange af os har sikker hørt vores forældre sige: Tror du jeg er Rockefeller?

Mange af os har sikker hørt vores forældre sige: Tror du jeg har et pengetræ?

Du har kontrollen til at eje dit eget liv og du kan gøre det ved at bruge din hjernekapacitet. En kapacitet som er helt uden andre grænser, end dem du selv sætter.

Men hvor ligger sandheden…

Det er måske værd ind i mellem lige at få tankerne hen på og fortælle dig selv, at du selvfølgelig er fuldstændig i kontrol over hvem du omgås.

De fleste af os har tilbøjelighed til at glemme, hvor let det er at ændre på omgivelserne omkring os – vi hænger fast i hvad vi fejlagtigt tror, at sådan skal tingene være, eller sådan er det bare!

Hvis du er en af dem, som har ladet og fortsat lader andre mennesker påvirke den måde hvorpå du lever dit liv, den måde du handler og reagerer på, kan du starte med at sige til dig selv; disse mennesker skal ikke mere have lov til at fylde i mit liv, ikke mere have lov til at påvirke den måde jeg ønsker at være, ikke mere have lov til at påvirke mine meninger.

Jeg har mine egne meninger.

Derefter begynder du, at tilgive disse mennesker for at have haft den indflydelse på dig, og vigtigst af alt i denne forbindelse, tilgiv dig selv for at have ladet disse mennesker være med til at styre dit liv.

Der findes ingen begrænsninger på, hvad du kan tro på.

Det hele afhænger af hvad du selv giver tilladelse til at optage plads i din hjerne.

I dag vil jeg være opmærksom på alle de valg jeg tager, og bringe dem til min bevidsthed.

Hver gang jeg tager en beslutning, vil jeg spørge mig selv:

Hvad er konsekvensen af min beslutning?

Og vil mit valg bringe glæde og lykke?

Jeg vil spørge mit hjerte om at guide mig og mærke efter om valget er rigtigt for mig. Denne handling gør mig i stand til altid at træffe det rigtige valg.

I dag accepterer jeg alt som det er, og ikke som jeg ville ønske det ville være. I dag vil jeg glemme alle de mennesker der af en eller anden grund begrænser, kontrollerer, kasserer, jorder, sparker, standser alt det der skal have lov til at være.

Endnu et digt jeg ikke kender oprindelsen af.
I dag vil jeg tænke på de venner:

jeg altid syngende forlader hvor jeg end ser dem

dem der får mig til at gå videre

dem der altid begynder på noget ukendt

dem der tør begejstres

dem der aldrig helt slutter

dem der ikke har langt fra ord til handling

dem for hvem nærhed er en nødvendighed og ømhed en livsbetingelse

dem – for hvem tankerne flyder klare som åkander.

I dag vil jeg tænke på de mennesker der – fredagstrætte som jeg – vender hjem fra en uges stresset job. Et job, som efter de sidste indskrænkninger forekommer mig håbløst. Et job, jeg gerne ville dele med dem som går arbejdsløse. I dag vil jeg læse en af de bøger jeg aldrig rigtig fik tid til at fordybe mig i.

Du kan ikke blive ved med at udsende de samme tanker, som har bragt dig til hvor du er i dag – lige meget hvilken alder du måtte have og hvor du befinder dig i dit liv – og så samtidig tro, at du kan komme videre, til bedre velstand, til bedre helbred, til bedre forhold, til mere lykke m.m..

Enhver er den, han eller hun er, på grund af de tanker, han eller hun har tilladt at dominere sit sind.

Der vil aldrig mere komme kriser hvis vi mennesker kunne lade være med at tænke ”krise”, men vi tænker krise, og krisen må efterfølgende komme.

 • Ønsk ikke livet var lettere, ønsk du var bedre.
 • Ønsk ikke du havde færre problemer, ønsk du havde flere færdigheder.
 • Ønsk ikke du havde færre udfordringer, ønsk du havde mere visdom.

Afslutning | Verden taler om krisen, en krise som handler om penge.

Men alle misser vi pointen.

Jeg nægter at blive suget ned i dette hul. Jeg vil kæmpe imod de negative nyheder med mine positive tanker og positive handlinger.

Måske tænker du – Hvad har han gang i?

Min pointe er:

 • Du og jeg HAR ansvaret for dette.
 • 100% og hele tiden.
 • Du og jeg besidder kontrollen.

Hvem er ansvarlige for at mine aktier er faldet i værdi, at værdien på min bolig er faldet? JEG ER ansvarlig, anderledes er det ikke.

Og jeg ved, at du ved det – dybt inde i dig selv.

Bekymret omkring dette – ALDRIG – Hav tålmodighed.

Søren